Thursday, 14 November 2013

BENTENG PERTAHANAN DIRI (4)Assalamu’alaikum wwt.

Dalam tulisan terdahulu, saya telah membicarakan akan TIGA kaedah membenteng diri, keluarga dan harta benda. Insya-Allah, jika kita amalkan secara istiqamah, akan membuahkan hasil yang menakjubkan.

Kali ini saya paparkan pula akan kaedah keempat iaitu dinamakan benteng pertahanan diri dengan Ayat Berkubu. Kaedah ini merupakan antara yang paling mudah dan sesuai bagi mereka yang malas untuk membaca ayat-ayat yang panjang. Walaupun ringkas, tetapi maknanya besar dan bermakna..

Kaedah 4 : AYAT BERKUBU
 Maksudnya :
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam. Aku berkubu dengan kubu Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan nabi Muhamad RasululLah.


CARA:


  1. Berdiri menghadap kiblat (ke arah barat). Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
  2. Pusing ke arah kiri (sekarang berdiri ke arah selatan), Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
  3.  Lakukan perkara yang sama untuk arah timur dan utara
  4.  Berpaling semula ke arah kiblat, baca lagi kemudian tiup kebawah sehingga habis  nafas. Baca lagi kemudian tiup kearah atas sehingga habis nafas 
  5. Akhir sekali (bacaan yang ke-7), baca ayat ini kemudian tarik nafas dan tahan nafas seberapa lama yang boleh kemudian hembus.

 sekian, mudah-mudahan bermanfaat.Post a Comment