Thursday, 30 March 2017

JANGAN KETERLALUAN

Assalamualaikum wwt.
Sidang pembaa yang dihormati.

Dalam dunia rawatan Islam, berbagai-bagai karenah pesakit yang terpaksa saya tempuhi. Kalau dalam ruang lingkup hubungan antara perawat dan pesakit sahaja tidaklah saya hiraukan sangat. Kata orang, adatlah sebagai perawat yang terpaksa merawat setiap penyakit selagi boleh diikhtiarkan. Selepas merawat, biasanya hubungan tersebut akan berlalu begitu sahaja. Maksud saya akan berakhirlah sesi rawatan sama ada pesakit itu sembuh atau tidak, bukanlah kerja saya. Kalau pesakit menghubungi saya menyatakan penyakitnya sudah sembuh, bersyukurlah kepada Allah.

Namun, ada juga berlaku kes yang saya sifatkan keterlaluan. Dalam konteks ini, keterlaluan yang saya maksudkan ialah sentiasa menghubungi saya walaupun tidak pernah bersua muka. Pada mulanya, memanglah mengadu pasal penyakit dan meminta nasihat saya untuk diikhtiarkan pengubatannya. Namun selepas itu, lain pula jadinya. Menelefon saya tidak mengira masa dan menghantar mesej yang entah apa-apa. Kononnya hendak jadikan saya sebagai sahabat. Kalau sebagai sahabat tidak mengapalah, tetapi fikirlah yang dia perempuan dan saya lelaki. Macam hendak jadikan saya kekasihnya pula.  Aduh, pening pula saya!

Nombor telefon yang saya sertakan di dalam blog ini adalah bertujuan untuk memudahkan pesakit yang benar-benar memerlukan rawatan. Bukannya menjadikan nombor terlefon saya sekadar suka-suka dan membuang masa saya melayannya. Saya faham, bukan semua yang berbuat perangai seperti itu. Namun, kejadian itu membuatkan saya rasa rimas dan tidak tenteram.

Nasihat


Jadikan perhubungan telefon sebagai medium untuk kemudahan antara perawat dan pesakit. Saya galakkan pesakit yang hendak menghubungi saya gunalah aplikasi WHATSAPP. Kalau anda menelefon saya, mungkin pada waktu itu saya sibuk yang membuatkan panggilan anda tidak dijawab. Jika anda menggunakan whatsapp, saya akan membalasnya sama ada cepat atau lambat.
Post a Comment