Sunday, 12 June 2016

SELERA MAKAN KEMBALI PULIH

Assalamu’alaikum wwt.
Salam Ramadan Al Kareem.

Apa agaknya yang akan kita rasai apabila tidak dapat makan dalam jangka masa yang lama? Sudah tentu hal ini akan mengganggu kesihatan kita. Tubuh badan tidak bermaya dan sukar melakukan pelbagai aktiviti lasak lantaran tiada tenaga. Penyakit seperti ini kedengaran agak pelik namun tidak mustahil penyakit ini boleh berlaku. Kalau saya katakan bahawa penyakit ini ada kaitan dengan gangguan makhluk halus tentu ramai yang tidak akan percaya. Hakikatnya, penyakit itulah yang pernah saya rawat.

Al kisah

Saya ada seorang kenalan yang selalu bertegur sapa apabila berjumpa. Tambahan pula, dia begitu menghormati saya kerana saya pernah mengajar anaknya di sekolah. Namun dia tidak tahu bahawa saya ada kebolehan merawat (sekadar pinjaman daripada Allah). Apabila dia tahu saya boleh merawat, maka dia berhasrat untuk membawa kakaknya yang mengalami penyakit misteri iaitu tidak boleh menjamah makanan. Asal sahaja dia menyuapkan makanan ke dalam mulutnya maka pasti akan dimuntahkan semula. Tidak tahu mengapa terjadi begitu. Mujurlah kakaknya itu boleh minum sedikit air untuk kesinambungan hidup. Keadaan penyakit kakaknya itu terjadi hampir 3 bulan. Lama juga penderitaannya itu..

Setelah masa rawatan ditetapkan, maka dibawanya kakaknya itu ke rumah saya. MasyaAllah, memang kurus kelihatannya. Kasihan juga saya melihatnya. Saya mengambil kesempatan berbual-bual bertanyakan punca penyakit dan apa yang dirasainya sehingga kini.

Tiada selera makan

Rawatan

Saya mulakan dengan niat untuk merawat dan memohon izin dari Allah untuk merawatnya. Saya berharap agar Allah memperkenankan permohonan saya ini. Permohonan ini perlu disertai keyakinan bahawa Allah pasti akan menyembuhkannya. Saya tuntun pesakit untuk memohon ampun kepada Allah di atas segala dosa-dosa dan berselawat kepada Nabi Muhammad saw memohon diberi berkat dan syafaat baginda. Tanpa berkat baginda, siapalah saya untuk membaca ayat-ayat suci al-Quran sebagai medium penyembuhan. Seterusnya, saya menganjurkan agar pesakit berniat dan berdoa untuk sembuh daripada segala penyakit yang zahir dan yang batin, mahupun yang berpunca daripada gangguan jin.

Setelah semuanya lancar, barulah saya meruqyahnya dengan lantunan ayat-ayat suci al-Quran terpilih. Mudah-mudahan getaran suara dan energi ruqyah ini akan menyembuhkan penyakitnya. Setelah dirasakan agak cukup, saya bertanyakan kepada pesakit apakah kesan yang dirasainya. Pesakit memberitahu bahawa ada semacam ulat-ulat bergerak-gerak di dalam badannya dan turun ke kaki. Mendengarkan pengakuanya, saya tersenyum kerana yakin itulah punca penyakitnya selama ini. Biasanya jika ada petanda seperti itu, mudahlah saya menariknya keluar dengan izin Allah. Teknik seterusnya, saya menarik segala penyakit dan punca penyakit dengan kaedah tarikan serban yang diniatkan dan didoakan. Mudah-mudahan Allah memberkati usaha saya yang kerdil ini.

Panggilan Telefon

Setelah beberapa hari, saya menerima panggilan telefon daripada kenalan saya itu memberitahu bahawa kakaknya itu sudah ada perubahan dan berselera makan. Diceritakan bahawa sekembalinya kakaknya daripada berubat di rumah saya, nafsu makannya terus terbuka dan ‘kemaruk’ untuk makan. Terima kasih banyak-banyak diucapkan kepada saya dengan nada gembira. Saya katakan kepadanya bahawa hendaklah bersyukur kepada Allah yang menyembuhkannya. Saya hanyalah sebab sahaja untuk kakaknya itu sembuh.

Sekian sahaja coretan saya pada kali ini.
Selamat menunaikan ibadah puasa.

12/06/2016 (Ahad)
Post a Comment