Tuesday, 8 March 2016

TEKNIK PENGGUNAAN AIR YANG DIRUQYAH BAGI MENGUBATI PENYAKIT

Assalamu’alaikum wwt,
Saudara pembaca yang dikasihi,

Sesungguhnya pada kejadian air itu terdapat seribu satu macam faedah kepada manusia. Tanpa air, maka tanduslah bumi ini dan matilah segala kehidupan termasuklah manusia. Air adalah sumber segala segala sesuatu yang hidup.

Firman Allah S.W.T :
“Dan KAMI jadikan daripada air, segala sesuatu yang hidup”
(Surah Al-Anbia, ayat 30 )

 Air telah diperakui oleh saintis sedunia sebagai alat perakam terbaik sekali kerana ketepatannya apabila disukat pada dasarnya. Air sebenarnya boleh merakam setiap gema getaran yang dihadirkan baik dari bunyi termasuk dengan kata-kata dan juga dari hanya niat kita (tanpa kata-kata). Itulah keistimewaan air yang kita sangka hanya untuk pembersihan semata-mata. Islam mendidik kita mengambil wuduk dengan air dengan niat, begitu juga dengan mandian dari hadas kecil ataupun besar yang harus di letakkan dengan niat. Tidakkah kita pernah terfikir air itu sedang merakam niat kita?

Air boleh merakam bacaan ayat-ayat suci al-Quran

Meruqyah Air

Dalam kitab Sunan Abi Daud diriwayatkan menerusi hadis Aisyah bahawa ia mengkhabarkan ,”Pesakit ain pada masa Nabi SAW di suruh berwudhuk, kemudian mandi.”  Ini menunjukkkan bahawa kaedah perawatan ini menggunakan wudhuk dan mandian. Sedangkan dalam berwudhuk, sunat hukumnya membaca taa’wwuz dan basmalah. Taa’wwuz dan basmalah termasuk dalam rangkaian ar-ruqyah.

Kisah sahabat yang bernama Abu Said Al-Khudri RA dengan seorang ketua kabilah yang disengat binatang berbisa. Abu Said Al-Khudri RA datang dan membacakan al-Fatihah dan menyapu pada anggota yang terkena sengatan binatang berbisa itu dan dikurniakan kesembuhan oleh Allah Taala. Al-Fatihah tadi berfungsi sebagai penawar dengan cara dibacakan dan disapukan kepada tubuh pesakit.

Kisah cucu Rasullullah bernama Saidina Hussain bin Ali RA yang demam panas. Apabila semakin panas badan cucunya, lalu baginda susah hati lalu diilhamkan oleh Allah SWT untuk membaca Al-Fatihah di dalam air lalu Baginda SAW membacanya dan ditiupkan ke dalam air. Diberi minum kepada cucu baginda. Izin Allah SWT, tiba-tiba demam panas tadi hilang dengan serta merta. Al-Fatihah tadi berfungsi sebagai penawar kepada demam panas dengan cara dibacakan dan diminum.  

Rasululah SAW bersabda:  “Sesungguhnya penyakit demam (panas) adalah berasal dari neraka jahanam. Kerana itu dinginkanlah dengan air.” (HR Imam al-Bukhari RHM) . Hadis ini sebagai dalil menunjukkan kaedah rawatan menggunakan air sebagai penyejuk sama ada untuk dijelum, disapu, direnjis, diminum dan dimandikan terhadap pesakit.


Maka hukumnya HARUS untuk meruqyah pada air dan dibuat mandi, sapuan dan renjis sama ada kepada pesakit, kediaman, pejabat, kenderaan dan selainnya. Apa yang penting seklai ialah niatnya semata-mata kerana Allah SWT dan bebas daripada unsur-unsur syirik.

Wallahu'aklam.
Segala sesuatu itu terjadi dengan Izin Allah..
Post a Comment